Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cum se schimba display-ul la un laptop

httpv://www.youtube.com/watch?v=sbf2OTsqzqo

Este mult mai usor decat crezi sa-l inlocuiesti cu un altul nou! Cu o surubelnita si eventual o penseta, poti sa inlocuiesti chiar tu display-ul si sa economisesti destul de mult timp, insa nu recomandam acest lucru decat daca sunteti technician sau aveti ceva experienta pentru ca riscati ca paguba sa fie ceva mai mare.

Pasul 1: Stabileste daca ecranul chiar trebuie schimbat

Daca ti-a scapat laptopul pe jos sau ai varsat ceva pe el si display-ul e spart sau patat, diagnosticul e pe cat se poate de clar. Ecranul trebuie schimbat! Din cauza socului suferit e posibil ca si alte componente cum ar fi memoriile, HDD-ul, procesorul si chiar placa de baza sa fie afectate. Cum verifici acest lucru? Cauta un monitor de calculator si conecteaza-l pe iesirea VGA sau daca ai iesire TV-OUT poti testa si pe televizor. Daca laptopul functioneza bine, asta inseamna ca trebuie schimbat doar ecranul.
De multe ori, simptomul unui laptop se manifesta prin lipsa imaginii, iar multi dintre noi dam vina repede pe ecran, insa daca problemele nu au aparut in urma unui soc, atunci cauza nu este acesta. Daca lumina de fundal palpaie, se stinge dupa cateva minute, sau nu se aprinde deloc, dar se poate vedea o imagine slaba pe ecran, atunci problema poate fi din lampa sau blocul de LED-uri al ecranului sau din invertor, un modul care ofera un soc de aproximativ 5000 de volti necesari aprinderii lampii cu neon din display. Vestea buna este ca invertoarele si inlocuirea lampilor costa intre 150 – 250 lei (mai incolo, va vom arata cum sa identificati si sa inlocuiti invertorul).
Daca se vad linii, “artefacte” sau o singura culoare pe ecran, conectati un monitor extern si verificati daca se vede la fel si acolo. Daca face la fel si pe extern, problema e din placa de baza a laptopului sau chipul video, nu de la display. Daca imaginea de pe ecranul extern este afisata corect si laptopul functioneaza in parametri optimi, atunci putem banui ecranul sau panglica LVDS.

Pasul 2: Identifica si inlocuieste suruburile de pe rama

surub

Inainte sa comanzi un ecran nou ar fi bine sa-l analizezi si chiar sa-l scoti pe cel vechi. Facand acest lucru, ai posibilitatea sa descoperi si alte cauze ale problemei pe care o are display-ul si sa ai suficiente informatii pentru a te asigura ca il vei inlocui cu unul potrivit.

Inainte sa incepi, bateria si incarcatorul se scot obligatoriu din laptop. Pentru majoritatea laptopurilor, ai nevoie doar de cateva instrumente pentru a demonta display-ul: o surubelnita dreapta, o surubelnita foarte mica in stea sau cruce, un bisturiu si o penseta.
Mai intai trebuie sa identifici invelisurile suruburilor. Aceste invelisuri mici de cauciuc se gasesc de obicei pe rama care inconjoara display-ul, desi la anumite laptopuri acestea se gasesc pe marginea display-ului. (Retine ca aceste instructiuni sunt bune pentru majoritatea modelelor de laptop, dar uneori vei gasi si modele neobisnuite cum ar fi iBook G4 Apple, care are suruburi Allen sau Macbook Apple, care nu are suruburi ce fixeaza rama).
03
Foloseste varful unei surubelnite sau al unui bisturiu pentru a trage usor de fiecare invelis de cauciuc din jurul display-ului pana vezi daca exista un surub sub el. Daca gasesti vreunul, indeparteaza invelisul si pune-l intr-o punga de plastic sau in alt loc sigur. In mod normal, ar trebui sa fie minim patru, sau poate sase suruburi pe rama. Dupa ce le-ai gasit pe toate, desfa-le si pune-le la un loc cu invelisurile.

Pasul 3: Scoate rama
04
Indeparteaza putin rama de ecran in partea de jos a display-ului, si trage usor de ea. In mod normal ar trebui sa iasa destul de usor. Daca nu, trage putin de ea in mai multe parti pana reusesti. Apoi, trage usor de restul ramei pana se departeaza de invelisul de plastic al display-ului.
05
Odata ce ai indepartat rama de plastic, vei vedea ecranul si invertorul (la ecranele cu LED nu exista invertor).
06
In majoritatea cazurilor, invertorul este exact sub ecran.
07
Acum vei putea sa apleci ecranul LCD in fata, indepartandu-l de carcasa de plastic din spatele lui. Daca nu poti, mai cauta alte suruburi care leaga rama de carcasa.
09
Atentie! Daca se intampla ca rama sa nu iasa atat de usor cum ar trebui, verifica daca nu cumva ai uitat vreun surub nedesfacut.
13
Daca ecranul LCD nu este spart, verifica cablul care face legatura intre ecran si placa de baza sau invertor. Este posibil sa existe o pana de contact sau fire intrerupte. Daca ai noroc, solutia poate fi destul de simpla: trebuie sa fixezi mai bine cablu slabit sau sa-l inlocuiesti in cazul in care este taiat.
11

Pasul 4: Cum aflu ce ecran imi trebuie?

Acum ca poti vedea display-ul, cauta o eticheta pe spate unde este scris codul producatorului. De obicei acesta consta in o litera sau mai multe, urmate de o serie de numere. Producatorii folosesc de cele mai multe ori ecrane diferite pentru acelasi model de laptop, asa ca acest numar te poate ajuta sa gasesti un ecran potrivit cu care sa-l inlocuiesti pe cel defect.
removal_label
Odata ce ai aceasta informatie, poti cauta un ecran nou.

Pasul 5: Inlocuieste display-ul defect

Inainte sa-l scoti, trebuie sa deconectezi toate cablurile care il leaga de laptop. Daca trebuie inlocuit si invertorul, scoate suruburile care il fixeaza si apoi deconecteza conectorii de pe fiecare parte a acestuia. Odata ce ai scos cablurile, inlatura si suruburile care leaga ecranul de rama de metal si apoi scoate-l afara. Pentru a monta noul display, procedezi la fel, dar in ordine inversa. Fixezi display-ul cel nou pe rama de metal, conectezi cablul video si apoi invertorul.
10

Pasul 6: Testeaza laptopul

Inainte sa fixezi pe rama ecranul, este recomandat sa-l testezi. Conecteaza laptopul la incarcator sau baterie si porneste-l, daca sunt probleme reconectati cablurile si reluati procedura. E posibil sa existe un contact imperfect sau ceva impuritati pe conector.
12
Dupa ce te-ai asigurat ca totul e bine, pune rama la loc, strange usor suruburile si apasa pe invelisul acestora. (daca este cazul poti sa adaugi si putin lipici, de exemplu dublu adeziv, ca sa fii sigur ca nu se desfac).
schema
V-am oferit cateva sfaturi utile, care va vor ajuta sa schimbati display-uri pentru modele uzuale. Dar mai sunt unele modele de laptop diferite, unde aceste sfaturi nu va sunt de ajutor. Recomandam sa apelati la persoane autorizate inainte sa va apucati sa schimbati singuri displayul laptopului. De cele mai multe ori, lipsa de experienta poate duce la avarii irecuperabile ale echipamentului!

Tags: , ,

Category: Cum sa...know-how

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.