Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cum sa-ti protejezi gadget-urile, in vacanta.

StolenGadget_NigelBuchananÎn vacanță telefoanele mobile și tabletele devin cele mai utilizate dispozitive electronice, iar provocările și amenințările asociate acestora sunt diferite și necesită o abordare specială. Principalele probleme care pot apărea sunt furtul sau pierderea dispozitivelor sau descărcarea de aplicații ce conțin viruși, fură informații sensibile și direcționează utilizatorii către site-uri și documente compromise.
O soluție de securitate eficientă este crucială, însă la fel de importante sunt și măsurile suplimentare. Iată o listă cu cele mai bune practici care vă țin datele protejate în vacanță.

Fiți atenți ce aplicații descărcați și de unde
Descărcați aplicații numai din magazinele oficiale ale operatorilor și producătorilor precum Google Play și Apple App Store. Soft-urile provenite de la distribuitorii neoficiali vă pot infecta telefonul sau tableta și pot trimite mai departe, unor terțe părți, informații private.
În vacanță, în zone necunoscute, ați putea fi tentați să descărcați aplicații care să vă ajute să găsiți diferite locații precum restaurante, hoteluri sau muzee. Aveți însă încredere doar în cele care provin din surse autorizate. Pentru a evita descărcarea aplicațiilor nesigure din greșeală, verificați configurația terminalului accesând SETĂRI, SECURITATE și asigurându-vă că opțiunea SURSE NECUNOSCUTE este NEbifată.

Accesați doar hot-spot-uri sigure
Hotspot-urile wireless publice sunt vulnerabile interceptărilor de trafic și răspândirii virușilor, întrucât nu sunt protejate de parole și pot fi accesate de oricine. Imaginați-vă că cineva aflat în apropiere vă interceptează pachetele de date și vede tot ce faceți pe internet. Asigurați-vă că funcțiile Wi-Fi și Bluetooth sunt oprite atunci când nu le utilizați. Acestea vor consuma bateria și pot facilita accesul neautorizat la datele de pe dispozitivul mobil.

Opriți serviciul de date mobile atunci când nu îl utilizați
Serviciile de internet în roaming sunt foarte scumpe, iar o aplicație a unei rețele sociale care încearcă să se actualizeze la fiecare cinci minute va costa mai mult decât întregul plan de date achiziționat.

Nu publicați pe platformele sociale detalii referitoare la locația în care vă aflați
Dacă vă actualizați regulat conturile de social media și împărtășiți constant unde sunteți și ce faceți, configurați cu atenție accesul altora la informațiile din profilul dumneavoastră. Dacă acesta nu este accesibil exclusiv prietenilor, ați putea ajunge să divulgați informații ce pot fi utilizate de răufăcători, ca de exemplu să spuneți unor persoane complet străine că nu sunteți acasă. Ați fi de acord să puneți afișe mari prin tot orașul prin care să faceți public locul în care vă aflați?

Fiți atenți la ofertele prea bune pentru a fi reale
Dacă primiți dintr-o dată oferte incredibil de avantajoase cu hoteluri de lux la prețuri foarte mici, rezervări de apartamente sau oferte de reîncărcare a telefonului mobil, ignorați-le. Un click pe link-urile incluse în emailuri pot infecta telefonul sau tableta sau vă pot atrage să completetați formulare cu informații personale.

Protejați-vă terminalul cu parole și opțiuni de criptare
În cazul în care cineva vă fură sau vă găsește telefonul mobil, îngreunați-i acestuia accesul la informațiile stocate. Criptați datele cu ajutorul unui software dedicat sau – dacă dispozitivul o permite – cu ajutorul opțiunii de criptare disponibile în terminal. Folosiți programe anti-theft pentru a vă găsi telefonul, a-l bloca sau a șterge informațiile de pe el de la distanță.

Tranzacțiile online folosind hotspot-uri nesecurizate sunt riscante
Autentificarea în orice cont de bancă implică date sensibile. Tastarea datelor sensibile în timpul conexiunilor nesecurizate este riscantă, întrucât traficul poate fi urmărit de persoane neautorizate. Pentru tranzacții bancare sigure puteți folosi un laptop, iar dacă acesta rulează Windows, o soluție dedicată precum Safepay vă ajută să efectuați tranzacții bancare în siguranță.

Alternativ puteți folosi o cartelă SIM locală pentru a utiliza pachetul de internet și pentru a efectua toate tranzacțiile sensibile prin 3G.

Nu accesați linkurile sau documentele atașate în emailuri venite la întâmplare.
La fel ca și pe computer, e-mailurile pot avea documente atașate care conțin viruși pentru terminale mobile, iar un click pe un astfel de link vă poate instala software periculos pe telefon.

Instalați un program de protecție antivirus
Instalarea unei soluții antivirus și a unei soluții de protecție a datelor personale este imperativă. Alegeți însă o sursă reputată și urmăriți furnizorii care oferă și soluții de securitate pentru PC pentru a evita soluțiile de securitate false.

Mențineți software-ul actualizat
Menținându-vă sistemul de operare și aplicațiile actualizate, vă asigurați că aveți cele mai recente versiuni de software pentru a face față celor mai recente amenințări.
Pentru protecția terminalelor mobile cu Android, Bitdefender recomandă folosirea soluției complete de securitate Bitdefender Mobile Security.

 

sursa: http://pc-config.info

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.