Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cum a evoluat mouse-ul Apple in 27 de ani – Galerie FOTO

Design-ul produselor Apple este legendar in lumea tehnologiei, in principal datorita faptului ca nu duc lipsa de imaginatie si inspiratie. In general, produsele Apple au reusit intotdeauna sa primeasca statutul de gadget elegant si opulent.

Si, pentru ca toata lumea isi indreapta atentia catre produsele mai importante ale Apple, adica MacBook-uri, iPhone-uri sau iPad-uri, nu ar trebui sa uitam totusi nici de “soriceii” Apple si de felul cum au evoluat acestia de la inceputul anilor ’80 si pana astazi.

Lisa Mouse – 1983

Pentru primul sau mouse, destinat computerului Lisa, Apple a primit ceva ajutor din exterior, se pare.

Inspirat de dispozitivele inovative ale Xerox (pentru sistemele Xerox 8010 Star Information) dar neputandu-si permite un mouse atat de scump, Apple a apelat la o firma de design care a creat mouse-ul Lisa. Design-ul era asemanator cu cel oferit de Xerox, dar pretul era injumatatit.

Faimosul si singurul buton de pe mouse-ul Lisa a fost adaugat in urma unui studiu care a aratat ca asa preferau, la vremea respectiva, utilizatorii de computere. Bila mouse-ului era realizata din metal si nu din cauciuc, ceea ce adauga cateva grame in plus la greutatea mouse-ului.

Macintosh Mouse – 1984

Desi nu suferise schimbari prea mari comparativ cu mouse-ul Lisa, Macintosh Mouse se putea lauda la acea vreme cu bila din cauciuc, in locul celei din  metal.

In urmatorii doi ani, Apple Mouse IIc, Apple Mouse II, Apple Mouse si Apple Mouse IIe au debutat pentru diferite sisteme, insa toate au pastrat acelasi design.

Apple Desktop Bus Mouse – 1993

Daca ne uitam la a doua versiune a Apple Desktop Bus Mouse (prima versiune fusese lansata in anul 1986) ne putem da seama ca incepe sa semene cu mouse-ul pe care il folosim astazi, in principal datorita liniilor curbe si a design-ului in forma de lacrima.

In termeni de functionalitate, totusi, ADB Mouse face parte tot din perioada neagra a mouse-ului cu un singur buton.

Apple USB Mouse – 1998

Chiar daca a facut parte de mai multe ori din listele cu cele mai proaste produse lansate vreodata de Apple, mouse-ul USB (cunoscut si sub numele ironic de “puc de hockey”) aducea o mare schimbare in designul mouse-ului de pana atunci prin culorile, forma rotunda si faptul ca putea fi conectat prin USB.

Chiar forma sa, prin care se dorea lansarea unui mouse inovativ si plin de imaginatie, a primit destul de multe critici din partea userilor care raportau ca era greu de controlat, iar precizia nu era tocmai punctul sau forte.

In acest stagiu, mouse-ul Apple avea tot un singur buton, desi acesta este primul mouse care dispunea de conectivitate USB.

Apple Pro Mouse – 2000

Lansat in vara anului 2000, Pro Mouse a fost primul dispozitiv al Apple care folosea tehnologie LED pentru detectarea miscarii, in locul clasicei bile. In plus, acelasi mouse a fost si primul care “a scapat”, in sfarsit, de faimosul buton, ce a fost inlocuit cu o idee inovativa. De data aceasta, click-urile puteau fi efectuate pe (aproape) intreaga suprafata a mouse-ului.

Initial, Pro Mouse fusese lansat in varianta neagra, urmand ca, din 2003, sa apara si in culoarea alba. Tot in 2003, Pro Mouse s-a transformat in Apple Wireless Mouse, devenind astfel primul dispozitiv marca Apple care functiona pe baterii, prin Bluetooth.

Apple Mighty Mouse – 2005

Varianta din 2005 a mouse-ului Apple ne aducea un dispozitiv cu fir si conectivitate USB. Ceea ce a fost cu adevarat inovativ la acest mouse a fost tehnologia tactila oferita prin cele 4 butoane independente integrate laolalta in corpul mouse-ului si scroll ball-ul care permitea navigare in orice directie fara miscarea dispozitivului.

Un an mai tarziu, in 2006, Apple a “taiat firul” Mighty Mouse-ului si a introdus versiunea wireless Bluetooth 2.0 care oferea o mai buna performanta pe o gama mai extinsa de suprafete datorita tehnologiei laser in locul celei LED.

Apple Magic Mouse – 2009

Dupa adaugarea tehnologiei multi-touch din display-urile iPhone in trackpad-urile computerelor Mac, Apple a facut inca un pas inainte si a integrat functia touch si in cel mai nou mouse al sau, de la acea vreme.

Asadar, in octombrie 2009 si-a facut aparitia mouse-ul fara butoane, de culoare alba, considerat…Magic. Avand intreaga suprafata pe post de senzor multi-touch, Magic Mouse promitea o experienta de utilizare mult mai intuitiva fata de modelele anterioare care necesitau click-uri pe “n” butoane si lucrul cu rotita de derulare.

Apple Magic Trackpad – 2010

Desi Apple sustine ca Magic Trackpad poate fi folosit ca inlocuitor al unui mouse sau impreuna cu un astfel de dispozitiv pe orice computer Mac, compania nu face mare valva pe seama celui mai nou produs al sau, inca.

Pe de alta parte, multi considera ca nu va trece mult timp pana cand Apple Magic Trackpad va ajunge sa elimine din peisaj clasicul mouse, indiferent cate butoane sau rotite ar avea acesta din urma.

Sursa: hit.ro

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.