Cea mai mica memorie
Cea mai mica memorie de calculator creata in interiorul nucleului unui atom
Cercetatorii de la Univeristatea Utah au stocat informatii in nucleul unui atom, timp de 112 secunde, iar apoi au reusit sa le citeasca.
Codificand rotatia magnetica a nucleilor atomici, echipa de fizicieni a realizat ceea ce ar putea fi cea mai mica memorie de calculator din lume, facand astfel un pas inainte in cercetarile computing-ului cuantic.
“Lungimea memoriei circulare pe care o observam este mai adecvata pentru crearea memoriilor pentru computere. Este o modalitate cu totul noua de a stoca si de a citi informatii”, a declarat Christoph Boehme, profesor de fizica.
Totusi, acest tip de memorie ridica niste impedimente tehnice: functioneaza numai la temperaturi de 3.2 grade Kelvin sau, in cel mai bun caz, in jurul temeperaturii zero absolut, iar sistemul trebuie, de asemenea, sa fie inconjurat de un camp magnetic, de 200.000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului.
Concluzia cercetatorilor este ca, intr-adevar se poate fabrica un cip de memorie bazat pe aceasta tehnologie insa cine si-ar dori un computer care sa lucreze doar la -273 de grade Celsius, intr-un urias camp magnetic?
“Pentru inceput vrem sa aflam cum putem repeta procesul la temperaturi mai inalte, care sunt caracteristice dispozitivelor si cum putem alinia nucleele fara a folosi aceste campuri magnetice puternice”, a mai declarat Boehme
Cu doi ani in urma, un alt grup de cercetatori a anuntat stocarea datelor cuantice pentru doua secunde, in nucleul unui atom, dar nu au reusit sa le citeasca ulterior.
Sursa: TG Daily
Category: Stiri IT & tehnologie