Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Cat timp “traiesc” CD-urile si DVD-urile?

Stocarea datelor importante pe CD-uri sau DVD-uri in intentia de a le pastra pentru cat mai mult timp ar putea face mai mult rau decat bine. Aceasta este concluzia unui test, realizat de Centrul National Francez pentru Cercetare Stiintifica, privind longevitatea unitatilor media si a datelor stocate pe acestea.

Surprinzator sau nu, durata de viata a majoritatii discurilor testate, chiar daca unele promiteau sa reziste mai multi zeci de ani, nu este mai mare de 10 ani. Mai mult, in cazurile cele mai severe, datele stocate pe unele discuri nu mai pot fi folosite nici dupa un an.

Spre deosebire de casetele audio si video, discurile sunt citite cu ajutorul unui laser, asa ca nu exista contact fizic la rularea acestora. Chiar si asa, suprafata discurilor se deterioreaza odata cu trecerea timpului.

Calculele cercetatorilor francezi s-au bazat pe “imbatranirea” artificiala a discurilor prin caldura, vapori de apa si lumina. Se pare ca nici calitatea discurilor si nici numele brandului nu pot salva un CD sau DVD de la deteriorare, astfel ca putem elimina din start ideea de a plati mai mult pentru un disc pentru a avea un produs mai bun.

Desi momentan nu exista o solutie pentru marirea duratei de viata a discurilor, expertii in domeniu sugereaza utilizatorilor sa-si copieze datele, la fiecare doi sau trei ani, pe discuri noi.

Sursa: BBC

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.