Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Ce diferenta este intre virusi si programele malware ?

Ce diferenta este intre virusi si programele malware si cat de mult stii cu adevarat despre virusi, spyware , scareware , troieni si viermi ?

Noi vrem sa va ajutam sa invatati  mai multe despre diferitele tipuri de malware  si sa le demascati cat mai repede posibil.  Cine stie poate veti invata un lucru sau doua din acest articol.

Ce este malware ?

Cuvantul Malware este prescurtarea de la software rau intentionat , si este un termen general folosit pentru a descrie toate felurile  de virusi , viermi, spyware care sunt  in mod special concepute pentru a provoca daune la PC sau fura informatii din calculator.

Virus de calculator:  Termenul este adesea folosit alternativ cu malware , desi cei doi nu au de fapt acelasi inteles . In sensul cel mai strict , un virus este un program care copiaza si infecteaza un calculator , raspandindu-se de la un fisier la altul  si apoi de la un computer la altul, atunci cand fisierele sunt copiate sau partajate.

Cei mai multi virusi se ataseaza de fisiere executabile , dar unele pot viza un master boot record , script-uri autorun , macro-uri MS Office , sau chiar , in unele cazuri , fisiere arbitrare . Multi dintre acesti virusuri , cum ar fi CIH , sunt conceputi pentru a face PC-ul complet inoperabil , in timp ce altele pur si simplu sterg sau corup fisiere .

Spyware este orice software instalat pe PC-ul dvs. , care colecteaza informatii fara stirea dumneavoastra , si transmite aceste informatii inapoi la cel care l-a creat, astfel incat sa poata folosi informatiile dumneavoastra personale intr-un mod abject . Aceasta ar putea include keylogging pentru a afla parolele , adaugarea de bare de spywareinstrumente in browser , sau doar furtul parolelor dvs. si numarul cardului de credit.

Din moment ce spyware are in primul rand menirea de a face bani pe cheltuiala dumneavoastra , nu ucide , de obicei, PC-ul , de fapt , multi oameni au spyware care ruleaza fara sa -si dea seama , dar , in general, cei care au instalat o aplicatie spyware au de fapt o duzina de spyware . Odata ce aveti spyware calculatorul devine mai incet.

Ceea ce multi oameni nu -si dau seama despre spyware este ca nu toate software-uri  antivirus sunt concepute  pentru a prinde spyware . Ar trebui sa verificati cu vanzatorul pentru a va asigura ca aplicatia pe care o utilizati pentru a va proteja de malware este, de fapt de verificare pentru spyware , de asemenea . Daca va veti intalni cu un PC care este deja puternic infectat , executati o combinatie de Malwarebytes si SuperAntiSpyware sa-l curatati .

Scareware este un relativ nou tip de atac , in care un utilizator este pacalit sa descarce ceea ce pare a fi o aplicatie antivirus , care trece apoi sa va spuna ca PC-ul este infectat cu sute de virusuri , si poate fi curatat numai daca platiti pentru o licenta completa . Desigur , aceste aplicatii scareware sunt nimic mai mult decat malware care tin ostatic PC-ul pana cand veti plati rascumparare , in cele mai multe cazuri , nu le pot dezinstala sau chiar folosi.

Caii troieni sunt aplicatii care au un comportament aparent inofensiv , dar au un cod  malitios care face altceva . In multe cazuri , troienii vor  crea un backdoor care trojan-horse-1permite PC-ul sa  fie controlat de la distanta , fie direct, fie ca parte a unui botnet – o retea de calculatoare , de asemenea, infectate cu un troian sau alt software rau intentionat.

Odata ce PC-ul a fost infectat cu troianul , acesta poate fi folosit pentru orice numar de scopuri nefaste , ca un atac de negare a serviciului ( DoS ), atac impotriva unui site web , un server proxy pentru ascunderea atacurilor , sau chiar mai rau , pentru trimiterea de spam in masa. Protectia impotriva troienilor functioneaza in acelasi mod ca si la virusi – asigurati-va ca aplicatia antivirus are update facut la zi , nu deschideti atasamentele suspecte  si  ganditi-va bine inainte de a incerca si de a folosi softuri piratate , care sunt printre locurile preferate pentru a ascunde un trojan.

Viermi de calculatoare folosesc reteaua pentru a se replica pe alte PC-uri , de obicei, folosind o gaura de securitate, de multe ori in mod automat , fara interventia utilizatorului . Deoarece ei se pot raspandi atat de rapid intr-o retea , infectand fiecare PC-ul din calea lor , ele tind sa fie cel mai bine cunoscut tip de malware , desi multi utilizatori se refera din greseala la ele ca fiind virusi.

Unii dintre cei mai renumiti viermi includ ILOVEYOU , transmis ca un atasament e-mail , care a costat companiile in jur de 5,5 miliarde de dolari in daune . Viermele Code Red a deteriorat 359000 site-uri web , SQL Slammer a incetinit intregul Internet pentru o scurta perioada de timp , si viermele Blaster care forteaza PC-ul sa isi faca restarturi in mod repetat. Deoarece viermii exploateaza adesea o vulnerabilitate de retea, ei sunt un tip de malware care poate fi prevenit partial  asigurandu-va ca firewall-ul este activat si blocat – dar veti avea in continuare nevoie de un software antivirus actualizat , desigur!

Category: Cum sa...know-how

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.