Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Buzunaritul, in era digitala: Cum iti fura banii de pe card fara sa te atinga

card1

 

Cum banii se tin in ziua de astazi mai mult stocati pe diverse dispozitive electronice, decat la purtator, iata ca si hotii moderni au fost nevoiti sa dobandeasca o noua specializare: buzunaritul digital.

Hotii de buzunare actioneaza mai nou in preajma bancomatelor si in marile centre comerciale, cu un arsenal electronic care le permite sa-ti citeasca rapid detaliile de pe cardurile contactless intrate in ultimii ani si pe piata din Romania.

Scanere radio de frecventa mare

Astfel, hotii digitali pot opera linistiti si de la 15 centimetri distanta, deci nu ai nicio sansa sa-i prinzi cu mana in servieta, dezvaluie David Bryan, un specialist in sisteme de securitate electronica din Chicago, citat de Daily Mail.

Expertul sustine ca a cautat chiar el pe Internet accesoriile necesare unui hot din era digitala. Spre surprinderea tuturor, acestea se comercializeaza la liber, deci nu e deloc complicat pentru un raufacator sa se inarmeze cu instrumente de ultima ora si sa-ti dea un atac cibernetic, care te poate lasa fara un ban in cont.

“Tehnologia se bazeaza pe frecvente radio inalte, de 13,56 Mhz, pentru a citi cardurile din proximitate. In demonstratia mea, am folosit un scaner radio pe care l-am cumparat de pe Internet si care era alimentat de o baterie USB.

Toate acestea pot fi achizitionate foarte usor, iar hotii digitali au la indemana inclusiv o aplicatie de smartphone care functioneaza ca un scaner.

In momentul in care un card este folosit in imediata apropiere a scanerului sau a smartphone-ului cu aplicatie RFID, datele de pe card sunt inregistrate de aceste aparate. Ulterior pot fi descarcate intr-un computer si folosite pentru clonarea cardurilor”, sustine Bryan.

70% din posesorii de carduri, in pericol

Conform firmei de securitate Norton, in acest an, rata vulnerabilitatii cardurilor in fata atacurilor de acest fel va ajunge la 70%.

Sistemul de comunicare radio folosit de cardurile contactless este si cea mai mare problema a lor de siguranta, mai spune David Bryan.

Acesta sustine ca poate activa aparatul ascuns intr-un rucsac, intr-un metrou aglomerat, pentru a citi cardurile tuturor celor din jur.

O alta metoda care a dat rezultate a constat in atasarea scanerului la un laptop.

Specialistii in securitate din toata lumea incearca sa gaseasca acum o solutie pentru a iesi din aceasta situatie delicata.

“Codul de trei cifre inscriptionat pe spatele cardului ar putea ajuta la verificarea acestuia, dar asta ar insemna ca toata lumea sa prezinte cardul contactless la un ghiseu pentru verificare”, explica Marc Rotenberg, presedintele Electronic Privacy Information Center (EPIC).

Pana acum s-a descoperit ca invelirea cardului intr-o folie metalica bruiaza semnalul transmis de scaner.

Deja unii fabricanti de posete si portofele au inceput sa introduca astfel de folii metalice in peretii accesoriilor, ca masura de precautie.

Expertii in securitate digitala, in alerta

Amenintarea i-a bagat in sperieti pe expertii din sistemul bancar, dar si pe reprezentantii marilor companii IT.

Apple, de exemplu, vrea sa scape de acest risc prin eliminarea memoriei de pe iPhone-uri pentru tranzactiile derulate prin aplicatia Apple Pay.

De partea cealalta, reprezentantii Chase Bank sustin ca intentioneaza sa elimine tehnologia RFID de pe cardurile pe care le vor emite in viitor, revenind la vechea metoda a cititoarelor de carduri. O masura cam radicala, in opinia lui Rotenberg.

“Nu este gresit sa folosim in continuare aceste tehnologii, dar trebuie sa facem ceva pentru a asigura protectia datelor”, crede presedintele EPIC.

Comisia Federala pentru Comert din Guvernul american sustine ca, din 2008, furtul de date personale s-a intensificat cu 21% pe teritoriul SUA.

Poseta antiefractie digitala

Articulate este unul din accesoriile create pentru a-i descuraja pe hotii de date electronice.

Poseta este creata de doi antreprenori californieni si este captusita cu un material care respinge undele radio, blocand astfel orice fel de atentat la protectia datelor.

Cei doi creatori au pus deja in vanzare modelul la un pret de 35 de dolari si spera ca acesta se va bucura de succes la public. Oare cine le va mai fura ideea?

 

Articol preluat de pe www.business24.ro

Autor: Marius Jianu

Category: Uncategorized

About the Author: Eu nu sufar de prostie ... chiar ma bucur de ea in fiecare zi :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.