Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Bluetooth 4

Nu cred că greşesc foarte mult dacă spun că orice utilizator al unui telefon mobil de la clasa medie în sus a utilizat cel puţin o dată în viaţă tehnologia bluetooth pentru un transfer de fişiere de la un alt mobil sau de la un PC. Tehnologia a devenit standard pentru aproape orice tip de telefon care nu face parte din categoria low-cost şi a înlocuit cu succes celebrul port infraroşu, care a dispărut (aproape) complet de pe piaţă.

A trecut deja mai bine de un an de când a treia versiune a acestei tehnologii a fost lansată în mod oficial de Bluetooth Special Interest Group, organizaţia care se ocupă de dezvoltarea acesteia. Cu toate acestea, cu mici excepţii, toate telefoanele prezente pe piaţă utilizează în continuare standardul Bluetooth 2.0.

Chiar dacă iniţial motivele pentru care producătorii de telefoane au evitat să adopte noul standard nu erau foarte clare, mai ales că sporul de viteză promis era semnificativ, primele ipoteze legate de această aitudine au apărut în luna decembrie a anului trecut, când Bluetooth Special Interest Group a anunţat că lucrează intens la Bluetooth 4. Între timp, lucrurile s-au accelerat semnificativ, iar standardul ar putea fi regăsit pe diverse dispozitive cel mai devreme în ultimul trimestru al anului.

Bluetooth va cuceri industria medicală

Bluetooth 4 promite o mini-revolutie pentru transferul de fisiere

Dacă Bluetooth 3 a promis o creştere spectaculoasă de viteză, Bluetooth 4 vine cu o îmbunătăţire care va permite lărgirea spectrului de funcţionalitate pentru această tehnologie: un consum de electricitate foarte scăzut.

Pentru telefoanele mobile, impactul nu va fi unul major. În fond, modulul Wi-Fi sau receiverul GPS consumă mult mai mult curent decât banalul Bluetooth utilizat ocazional timp de câteva minute. În schimb, tehnologia va putea fi utilizată cu succes în diverse aparate medicale din unităţile sanitare care necesită o funcţionare continuă, graţie consumului redus de energie. În plus, tehnologia va putea fi implementată inclusiv în dispozitive electronice precum ceasurile de mână şi telecomenzile TV.

Raza de acţiune va creşte de asemenea în mod semnificativ. Prin Bluetooth 2, două telefoane pot fi conectate la o distanţă de aproximativ 10 metri, eventual până la maxim 30 de metri, în funcţie de natura interferenţelor. În schimb, Bluetooth 4 va avea o rază de acţiune de până la 60 de metri, ceea ce va uşura conectarea dispozitivelor.

Compatibilitate sporită între terminale

Nu în ultimul rând, Bluetooth 4 promite o compatibilitate mai bună între telefoanele mobile. Este cunoscut faptul că de multe ori transferurile de fişiere între telefoane produse de companii diferite sunt fie imposibile, fie întrerupte fără o explicaţie logică, chiar dacă tehnologia folosită este aceeaşi. Acest gen de incompatibilitate va dispărea însă o dată cu nouă versiune, un motiv suficient de bun pentru a fi adoptat.

Disponibilitate

Specificaţiile tehnice ale standardului au fost aprobate de Bluetooth Special Interest Group la sfârşitul lunii iunie, astfel că producătorii au cale liberă să creeze noile chipuri. Se vehiculează că primele telefoane mobile cu Bluetooth 4 ar putea apărea pe piaţa în ultimul trimestru al anului sau în mod cert la începutul anului viitor. Producătorii au însă suficient de multe motive pentru a adopta rapid noua tehnologie, datorită numeroaselor avantaje pe care le aduce comparativ cu bătrânul Bluetooth 2 şi cu tânărul, dar neutilizatul Bluetooth 3.

Category: Stiri IT & tehnologie

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.