Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Aplicatii cu utilizare HTML 5

HTML 5 nu mai reprezintă o noutate pe piață. Au trecut deja câțiva ani de când este folosit pentru a schimba web design-ul. Este nevoie doar de câteva tag-uri în plus pentru a rescrie software-ul într-o pagină web.

Managerilor IT le place ideea de HTML5 și cloud, întrucât presupune instalarea unei singure aplicații desktop (browser-ul) , fapt ce simplifică mult lucrurile.

Programatorilor le place deoarece limbajul este ușor de folosit, fiind necesare, de cele mai multe ori, doar câteva tag-uri suplimentare. Sunt, bineînteles, și situații când CSS-ul poate da mari bătăi de cap. E un lucru știut și faptul că există un număr mai mare de web designers decât de programatori de C++, iar din punct de vedere strategic  e un plus faptul că nu e nevoie de permisiunea producătorilor de smartphone-uri pentru a fi prezenți  în magazinele lor.

Scopul implementării viziunii HTML 5 este de a transforma toate paginile web în unele interactive, asemănătoare cu aplicațiile mobile. Tehnicile folosite sunt un amestec între cele vechi de dinainte de apariția acestui standard și cele care sunt gândite recent de dezvoltatori și care se află în plină dezvoltare.

Pentru a ilustra efectele implementării standardului HTML 5, colegii noștri de la PC World USA au făcut o selecție de 7 aplicații care arată cum se poate profita din folosirea HTML 5, JavaScript și CSS.

1. Zoho

Colecția Zoho cuprinde 33 de aplicații dintre care unele basic de productivitate și altele înclinate spre baze de date structurate și stocarea informațiilor despre client și utilizatori. Zoho a găsit o modalitate de a colabora cu Google Apps astfel încât să puteți folosi ce e mai bun din ambele colecții.

Câteva dintre aplicații deschid baze de date folosindu-se de API-urile local storage sau session storage.

2. Google Docs

Google Docs și Google Drive îndeplinesc multe din funcțiile de care avem nevoie, motiv pentru care popularitatea lor continuă să crească.  Nu oferă la fel de multe utilități ca și  Microsoft Office dar integrarea aplicației cu Gmail-ul face ca acomodarea cu alternativa online a Office-ului să fie una ușoară.

Bulk-ul aplicației folosește cod HTML de bază. Tabelele, textele, cifrele și schemele sunt reprezentate cu ajutorul  HTML-ului.

Este paradoxal faptul că deși Google Chrome obține adesea cele mai bune rezultate de compatibilitate HTML 5 ale unui browser, cei de la Google nu folosesc  foarte mult acest standard când programează.

3. HTML 5 Slide Apps

Pentru a crea slide-uri fără să folosiți PowerPoint, HTML 5 pune mai multe librării la dispoziție, printre care Presentation.js, Impress.js, Reveal.js, Fathom.js și CSSS. Imaginile și textul au efecte speciale atractive care vor avea un impact garantat asupra celor care le vizionează.

Abordarea din punct de vedere al programării este incredibil de simplă pentru ceva care arată impresionant de bine. E suficient să știți să folosiți fonturile și tag-urile standard. JavaScript-ul va face restul pentru voi.

4. Aviary

Aviary folosește obiectul Canvas din HTML 5, o adiție complexă  la standard. Pe lângă tools-urile clasice de editare, există și un set de unelte pentru a lucra cu pixeli individuali. Este motivul pentru care Aviary este folosit pentru îmbunătățiri mai pretențioase.

Realizarea unui editor foto este destul de solicitantă, ceea ce scoate în evidență meritele acestei aplicații.

5. Scribd

Scribd a pornit ca o aplicație flash elaborată pentru citirea documentelor.

Scopul acestei aplicații era de a deveni un agregator global de documente. Un pas spre atingerea lui s-a făcut când a început să folosească Canvasul și fonturile Web din HTML 5. În plus, au dispărut problemele cauzate de incompatibilitatea plug-inului de flash cu anumite browsere.

6. HootSuite

Aplicația este un fel de agregator web care aduce la un loc toate rețelele de socializare din viata noastră. Unealta rezultată vă permite să vizualizați notificările și diverse informații provenind din fiecare pe o singură pagină.

Serverele HootSuite colectează datele folosind autentificarea  OAuth. Prin apeluri AJAX serverele trimit browserului informațiile necesare autentificării, acesta ocupându-se de restul.

7. Angry Birds

Cu toții am auzit și am folosit această aplicație pe smartphone. Ceea ce nu cred că știu prea multe persoane este că poate fi accesată în browser-ul Google Chrome. Vă puteți juca  Angry Birds în browser sau direct pe desktop.

Multe dintre librăriile de bază ale aplicației care au fost inițial scrise în flash, sunt acum rescrise folosind HTML5. Eliminarea flash-ului duce la dispariția conflictelor ce apăreau între plug-inul flash și browser.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Comunitatea m@dd

About the Author:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.