Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Incarcatorul de laptop …….ce trebuie sa stim?

Incarcatorul laptopului, numit si adaptor AC/DC, deoarece transforma  curentul alternativ de la priza, in curent continuu de voltaj mai mic, necesar fuctionarii laptopului.

Adaptorul AC / DC sau incarcatorul asigura alimentarea laptopului cu  energie si totodata incarca si bateria laptopului. Este foarte importanta folosirea incarcatorului corect pentru laptop. In caz contrar risti defectarea iremediabila de multe ori a laptopului(se risca arderea placii de baza).

Daca esti nevoit sa iti  schimbi incarcatorul laptopului, ar trebui sa fii atent la cateva aspecte :

1.  Noul incarcator trebuie sa aibe exact aceeiasi mufa de conectare cu laptopul ca cea de la incarcatorul original.

2. Noul incarcator trebuie sa scoata (output) exact acelasi voltaj ca incarcatorul original. Se poate verifica voltajul si amperajul corect, cu care functioneaza in parametrii normali laptopul,  uitandu-te pe spatele carcasei laptopului. Sau cel mai simplu, acest lucru este scris pe incarcatorul original. Dupa cum se  vede  si in imaginea de mai jos !

3. Polaritatea noului incarcator trebuie sa fie exact ca cea a incarcatorului original. De obicei la incarcatoare + (pozitiv) -ul este in interiorul mufei de alimentare, iar – (negativ) -ul este pe  exteriorul mufei.

Amperajul si voltajul scos de incarcator pe eticheta incarcatorului. Dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos. Acest adaptor scoate 19 V si 3.42 A.

Cand cumperi un nou incarcator, poti lua in considerare regula:

Voltajul de iesire (output) trebuie sa fie la fel, iar amperajul poate fi la

fel sau mai mare decat cel marcat pe incarcatorul original, sau cel specificat pe spatele laptopului.

Spre exemplu daca laptopul meu are nevoie de un incarcator cu 19V – 3,42 A, poti folosi fara probleme un incarcator care are 19 V- 4.2 A.

Este necesar ca voltajul sa fie cel indicat si nu mai mare deoaece  daca voltajul este mai mare riscam sa ardem laptopul. Daca amperajul este mai mare nu avem astfel de probleme. Un amperaj mai mare asigura din cate am observat o incarcare mai rapida a bateriei. Dar totusi nu trebuie sa existe o diferenta foarte mare fata de amperajul incarcatorului original. De preferat diferenta sa fie intre 0 – 3 A.

Cum se  testeaza sau se repara un incarcator de laptop.

Marea majoritate a incarcatoarelor sunt sigilate si nu se pot repara. Daca adaptorul este mort, atunci va trebui sa cumperi un altul nou.

1. Cum poti spune daca adaptorul/incarcatorul unui laptop este mort?

Il poti testa cu un voltmetru. In imaginea de mai jos se poate observa cum se testeaza un adaptor de 15 V, si dupa cum se poate remarca acesta scoate 15.45 V. Este ok sa fie asa, si  nu este nimic in neregula cu valoarea voltajului scos de incarcator. In schimb daca  la masuratoarea pe care o faci tu, pe  ecran primesti valoarea 0 (zero) inseamna ca ai un adaptor/incarcator defect.

2. In unele cazuri este foarte posibil ca unitatea de transformare sa nu fie defecta, in schimb sa existe probleme cu mufa de alimentare sau chiar cablul dintre mufa si unitatea de transformare  sa fie intrerupt sau  chiar  rupt in unele cazuri.

Daca te afli in situatia in care este de vina cablul sau mufa de alimentare, pe acestea poti foarte bine sa le inlocuiesti, sa le  schimbi.  Trebuie doar sa te asiguri sa noua mufa are marimea si caracteristicile mufei vechi. Daca totul este in regula cu  noua mufa  atunci nu mai ramane decat sa o taiem pe  cea veche si sa sa  o lipim pe cea noua.

Mufele despre care vorbesc se pot gasi la magazinele de componente electronice, pentru cei care ar putea avea nevoie de asa ceva.

sursa articolului: laptopulmeu.net

zp8497586rq

Category: Comunitatea m@dd, Cum sa...know-how

About the Author: Madd Electronics Timisoara - Magazin Strada Socrate Nr. 2

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. alexandra spune:

    imi raspunde si mie cineva?:) va rog astept o parere, ca azi vreau sa cumpar un adaptor universal…

  2. alexandra spune:

    buna ziua. am si eu o problema cu netbook-ul meu, am testat adaptorul cu un voltometru si imi apare 0. dar cand scot jumatatea de la adaptor si pun voltometru in cele 3 gaurele unde primeste curent, nu mai imi apare 0, ci creste valoarea, asta inseamna ca primeste curent si trebuie schimbata mufa ce intra in laptop?sau cumparat alt adaptor? astept va rog un raspuns,multumesc anticipat. nu se aprinde led-ul, deci nu incarca

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.